Pages

Friday, 13 January 2017

#EXPLOREBANGKOK | TEMPAT MAKAN HALAL DI BANGKOK

Meskipun majoriti masyarakat thai di sini beragama buddha, BANGKOK masih merupakan antara negara yang senang untuk mendapatkan makanan halal. Jika korg menginap di BANGKOK ini, terdapat beberapa kawasan yang menyediakan pelbagai masakan thai dan juga masakan malaysia yang semestinya halal

Antara kawasan yang terdapat banyak makanan halal di BANGKOK ini ialah 


1- RETCHATHEWI 


Jika korg menginap di RETCHATHEWI, korg boleh dapat banyak makanan halal berdekatan lorong MASJID DARUL AMAN. Gerai-gerai di sini di buka seawal jam 7 pagi hingga 10 malam. Ktorg breakfast dekat kedai berdekatan dengan simpang tiga


Antara menu yang terdapat di sini ialah ROTI BAKAR dan THAI TEA. Ktorg lepas minum THAI TEA dekat sini semua ketagih, then pergi mana je mesti order THAI TEA takpun GREEN TEA



Selain itu, korg jugak boleh beli pelbagai jenis makanan thai dan malaysia dekat sepanjang lorong masjid ini. Kalau waktu malam, lorong ni lagi meriah dengan macam-macam makanan thai korg boleh cuba

Kalau korg nak makan dekat tempat yang proper sikit, dekat shop lot berdekatan lorong ni ada banyak kedai-kedai makan antaranya


Antara kedai muslim yang pertama korg akan jumpa sebaik turun dari MRT dan menghala masuk ke area RETCHATHEWI ini ialah restaurant FARIDA FATONE. Kalau korg tanya harga makanan dekat FARIDA FATONE ni pulak, harga makanan dekat sini lebih kurang harga Malaysia dalam RM7- RM10 bagi satu plate untuk menu bergoreng, manakal tomyam pulak dalam RM10 - RM30 mengikut size hidangan. Tapi ktorg tak prefer sangat makanan dekat sini even FARIDA FATONE macam agak famous dekat banyak blog. Ktorg lagi sanggup makan street food dekat lorong MASJID DARUL AMAN


KHAOSAN ROAD

Kalau korg mencari makanan halal dekat KHAOSAN ROAD pulak, korg boleh cuba AESAH ROTDEE RESTAURANT. Walaupun terletak agak tersorok di dalam bangunan, tapi restaurant ini sentiasa penuh dengan pelanggan. Kalau dapat makan biryani hari-hari dekat sini memang layan habis 

Jom kita tengok menu-menu dekat sini


Antara signature menu diorg ialah NASI BIRYANI + KARI AYAM atau KARI DAGING. So, kalau korg ke sini memang kena try biryani dia, sebab so sedap. Selain itu, diorg ada jual satay dan sup bebola daging jugak. Then jangan lupa untuk order THAI TEA 


CHATUCHAK WEEKEND MARKET








HUA LAMPHONG TRAIN STATION





7 ELEVEN 

Selain restaurant dan gerai makanan, korg juga boleh mendapatkan makanan halal di 7 ELEVEN. Korg hanya perlu tengok tanda halal pada packaging makanan sahaja. 


Sesetengah makanan yang sama jenis, ada yang berlabel halal dan ada jugak yang tiada logo. Jadi pastikan korg check satu-satu 


Ktorg biasanya

No comments:

Post a Comment