Pages

Wednesday, 11 January 2017

HIKING BUKIT KELUANGLast week, on our way from KELANTAN to KUALA TERENGGANU, we stopped by at BUKIT KELUANG BESUT, TERENGGANU.. Actually we were driving to TOK BALI, tapi sampai ke sudah me as the co-pilot failed to locate the coastal road. Then tengah sesat tu nampak pulak signage 'BUKIT KELUANG' , then terus on je lah bila teringat gambar miza yang cantik meletops dekat top view tuh..

BUKIT KELUANG terletak di TERENGGANU iaitu kira-kira 6 KM dari bandar BESUT. BUKIT KELUANG berketinggian 114M dan betul-betul berdekatan dengan PANTAI BUKIT KELUANG. Puncak bukit ini menawarkan keindahan pemandangan landskap pantai  dan laut biru yang menjadi kegilaan pencinta alam.


But,

Sebelum korg mula mendaki ke puncak bukit, terdapat dua pilihan laluan iaitu:


a) LALUAN PERTAMA di seberang jalan berhadapan dengan tandas awam
    Laluan ini merupakan laluan bertangga tetapi ia mengambil masa sedikit lama untuk 
    sampai di puncak. 
b) LALUAN KEDUA di jalan belakang iaitu berdekatan dengan bus stop.                                  
    Laluan ini merupakan laluan berbukit dan terdapat tali di kawasan tertentu yang boleh 
    digunakan untuk membantu anda naik ke atas. Selain itu, laluan ini juga sedikit berakar tetapi selamat untuk di daki. Laluan ini juga lebih landai dan sesuai untuk golongan yang kurang lasak.  


So, ktorg berempat decide nak guna both laluan which is naik melalui LALUAN PERTAMA dan turun melalui LALUAN KEDUA. Tapi, jarak antara kedua laluan ialah 1 KM dan kebiasaanya diorg ni jalan kaki dari parking zone (LALUAN PERTAMA). Jadi, 


No comments:

Post a Comment