Pages

Thursday, 11 February 2016

SHAH ALAM - HATYAI by BUS | #KLBEIJINGOVERLAND

SHAH ALAM - HATYAI

Trip #KLBEIJINGOVERLAND ini bermula dari Shah Alam

Ktorg ambik bas je dari SHAH ALAM - HATYAI memandangkan semua ticket train dari KL SENTRAL - PADANG BESAR (KTMB ETS) sold out.. Then, I asked Athira tolong check kan ticket train PADANG BESAR - BANGKOK (State Railway of Thailand) dkt station PADANG BESAR pun sold out

So, terus tukar Plan B


Hmm, bas pun bas lah kannn

Then petang tu jugak ktorg ke Shah Alam untuk beli ticket..Harga ticket Shah Alam - Hatyai ialah RM58.50 (Konsortium Bas Ekspres)

Bas dari SHAH ALAM bertolak dalam pukul 10.30 malam dan berhenti few places, tapi sebab dah penat sangat baru lepas sttle wedding ktorg tidur je, malas nak turun.. Then, pukul 5.00 tu bas dah smpai BUKIT KAYU HITAM.. Bas ktorg ni sampai awal, so bas ni stop kejap dekat RNR sementara nak tunggu IMIGRESEN BUKIT KAYU HITAM bukak.. Sempat la ktorg breakfast dan solat Subuh. Then, pukul 6.15 pagi bas terus bergerak ke border. Okeh, dekat border ktorg kena turun untuk 'check out' Malaysia.. Ktorg just kena beratur dan bagi passport untuk di scan di kaunter, prosedure biasa untuk keluar MALAYSI.. Settle semua terus masuk bas yang dah sedia menanti dekat seberang border



IMIGRESEN BUKIT KAYU HITAM

Bila semua orang dah masuk, bas terus bergerak menuju border MALAYSIA - THAILAND (Imegresen Sadao/Danok). Jarak kedua-dua imegresen ni tak jauh pun. Ktorg kena turun dan beratur lagi sekali tapi kali ni ktorg kena angkut turun sekali semua bag untuk scanning. Dah settle terus masuk bas dan perjalanan ke HATYAI hanya berbaki lebih kurang lagi 1 jam je lagi



IMIGRESEN SADAO / DANOK

Finally, ktorg smpai di HATYAI  lebih kurang pukul 930 pagi.. Then, turun je dari bas ktorg terus berjalan kaki ke Railway Station which is 1 KM dari 'Last Stop'.. Actually bas ni tak hantar kita ke Bus Station, 'Last Stop' tu dekat depan LEE GARDEN HOTEL.. So, korg jalan je kaki sampai hujung jalan, then turn left terus nampak HADYAI STATION. If korg malas nak jalan then boleh ambik tut tut banyak depan hotel tu, 20 bath je per person 

Ktorg terus ke kaunter ticket sbb takut sold out. ktorg ambik ticket RAPID TRAIN pukul 3.25 PM which ETA in BANGKOK lebih kurang 9.30 pagi the next day



Dah, 




Jom pusing HATYAI 




No comments:

Post a Comment