Pages

Wednesday, 17 February 2016

JALAN-JALAN THAILAND | HATYAI



Haiippp, 


Assalamualaikumm



Ok, sementara menunggu train HATYAI - BANGKOK pukul 3.25 tu.. Ktorg merayau kejap sekitar pekan HATYAI ni.. Saje nak tengok kehidupan masyarakat THAILAND di HATYAI.. Korg boleh pilih nak jalan kaki or naik TUT TUT untuk pusing-pusing dekat pekan HATYAI ni.. Ktorg jalan kaki je sebab pekan HATYAI ni takda la besar mana, jadi lebih menikmati. 




Dah, jom jalannn dan cari makan






If korg stay kejap or lama dekat HATYAI ni, bab makan semua takda masalah sebab dekat sini banyak muslim and halal food.. 




Tut Tut is everywhere
Ada TUT TUT biru, kuning, merah, hijau kuninggg


Tapi 






Jangan jadikan diri anda sebagai mangsa scam dengan TUT TUT ni dah..


So far ktorg survived dekat THAILANDDD


THAILAND ni pun boleh tahan banyak scams  

Dont put your trust in people, easily okehh!






Kalau dekat HATYAI ni, memang banyak sangat diorg ni jual buah delima, chesnut dengan mangga.. Kalau bab harga memang murah la delima dekat sini, 5 biji buah delima baru dalam 100 bath.. Kalau convert kira 5 biji buah delima tu dalam RM10-12 ikut currency.. Size pulak boleh tahan besar jugak sebab sebiji tu pun lagi besar dari penumbuk korgg.. Berbaloi kannn..


Kalau dekat samarahan dulu nak beli satu biji buah delima ni dalam RM5 jugakk, maybe kalau korg beli dekat Chow Kit dapat la kot harga HATYAI ni.. Hehehe.. Dahhhh, ktorg borong selonggok jugak buah delima ni boleh makan dalam train HATYAI - BANGKOK nanti..





#TRAVELTIPS : Kalau nak borong buah better borong je dekat HATYAI sebab nanti dah sampai BANGKOK susah pulak nak mencari especially buah delima tuu.. Kemain bersepah dekat sini







#TRAVELTIPS : Banyakkan minum air kosong dengan makan buah untuk stay hydrated






Kalau ikut hati nak borong jugak mangga ni, tapi malas nak beli pisau.. Tapi buah mangga diorg ni pun memang gebu gitew



Eh, takda SHOPPING MALL ke dekat HATYAI ni??

Kalau malas nak berjalan dekat gerai-gerai or pasar-pasar ni, korg boleh je lepak dekat shopping mall.. Shopping Mall pun banyak tapi kalau tengah travel macam ni ktorg prefer jalan kaki dan tengok culture community tu.. 




Okeh

Dahhh, jom gerak ke Bangkok








No comments:

Post a Comment