Pages

Sunday, 31 May 2015

JALAN-JALAN INDONESIA | BANDUNG | PASAR BARU



Hai People

Ini cerita tahun 2012, tapi saje la nak tulis jugak review kain-kain yang bergulung-gulung dekat PASAR BARU ni. Bila sebut pasal BANDUNG dan PASAR BARU semua orang akan cakap kain sana murah.. Yerla, kain kt sini memang murah sangattt tapi haruslah ingat berapa murah kain yang dibeli tu actually it depends on currency  rate yang korg tukar jugak. Time ktorg pegi currency dalam 0.32-0.35 which is biasa-biasa je kot sbb ktorg pun xda la selalu sgt tgk currency indonesia rupeeah ni. Well, tips penjimatan pertama is kalau korg dah beli tix awal-awal, selalu rajin kan diri check currency rate ye! Past few weeks i ada la tertengok rupeeh and rasanya current rate now is 0.24-0.27.. i can say 'Cheapppppp".. It was like 100000 rupeeah dalam Rm24-27 ringgit camtu. 




Actually, PASAR BARU ni mcm mall yang bertingkat lah tapi I'm not sure la pulak how many level it has, but one thing for sure ada food court dekat atas sekali and ada surau jugak dekat rooftop. So, senang lah kalau tengah shopping tu dah masuk waktu solat, korg boleh naik ke atas kejap untuk solat dan sambung balik shopping. Ktorg time ni sang skip lunch semata x puas tgk kain. haha.. Lagipun pasar ni tutup awal dalam pukul 6 camtu and since dah xda masa sangat pulun la cuci mata dan purse skali. Esok nak pergi TANGKUBAN PERAHU pulakkan.. 


Kain-kain yang dijual di PASAR BARU ni mostly jenis yang laces dan sulaman.. So, kalau korg nak cari laces untuk wedding or any special event worth terlampau i tell youu. Tapi, tips dia beli la ticket dengan harga yang cheap cheap jugak.. kalau dah harga ticket flight mahal, lebih worth beli dekat JAKEL sebab bila kira balik mcm sama jugak kannnn. 

Now, i tengah fikir nak pergi ke x ni rasa dah 100x duk check the same ticket offered by Airasia.. why la date dia x ngam betul ni.. Tapi kalau ter 'fly' next week mesti ada yang merah muka geram dengan i.. Hahaha.. Beli tic last minutes is always me sangattt. Nway, Awak.. jangan marah ye





No comments:

Post a Comment