Pages

Thursday, 9 April 2015

BUNGA TANGAN FRESH FLOWER DAN CARA MENGUBAH







Assalamualaikum people

Bila check stat and tgk boleh tahan banyak jugak views utk entry gubahan hantaran fresh flowers, terus rasa nak tulis entry untuk bunga tang an fresh flowers pulak.. So, siapa yang velum tgk entry cmne nk gubah hantaran fresh flowers tu boleh chck sini ye


GUBAHAN HANTARAN FRESH FLOWERS

GUBAHAN HANTARAN FRESH FLOWERS

GUBAHAN HANTARAN FRESH FLOWERS

GUBAHAN HANTARAN FRESH FLOWERS

GUBAHAN HANTARAN FRESH FLOWERS

#SAYABUKANFLORIST tau tapi nak jugak share dengan korg pasal BUNGA TANGAN or HAND BOUQUET yang dibuat dari fresh flowers ni sebab hari tu baru sahaja ktorg buat untuk my sister's wedding (Check their wedding HERE).. First time menggubah bunga waktu engagement ( Check their engagement pulak HERE) last year..  Ktorg mmg try and error je sebab x sempat nk google apa semua.

Baiklah ladies.. Kita ada few steps to be followed untuk mendapat bouquet yang comel dan gebus mulus ye

STEP 1

Firstly, korg pilih jenis bunga yang korg nak gubah.. Pilih la bunga favourite korg or any bunga yang cecomel such as roses, daisy, calla lily dan mana-mana korg suka lah.. korg boleh pilih untuk guna sejenis bunga sahaja atau gabungkan beberapa jenis bunga dalam satu bouquet. Tips, pemilihan bunga dan warna haruslah serasi dengan warna baju supaya nampak lebih pwincess gitu  

STEP 2

Once korg dah decide bunga apa yang korg nak gubah, step seterusnya ialah korg just kena potong batang setiap bunga tu mengikut panjang yang korg nak.. I jenis suka bouquet yang panjang sikit nti bunga tu nampak lebih cantik dan senang nak pegang..xda la kontot sgt kan.. 

STEP 3

Then, korg susun bebunga tu dekat tangan supaya membentuk bouquet. Pastikan anda pegang bouquet ni dengan kemas kalau x habis berterabur semua, korg susun la balik.  Size bouquet ini mengikut cita rasa masing-masing. If terlalu besar nti bunga yang akan kelihatan lebih menonjol dari pengantin pulak kan. Jadi make it sedang-sedang lah. Once semua bunga tu dah siap di susun. Part last ialah finishing, Selitkan sedikit bunga-bunga kecik ( baby breath) atau korg boleh letak sedikit dedaun (tea leaves) di bahagian bawah mcm pic dekat atas tu..

STEP 4

Lastly, ikat kesemua bunga ni dgn menggunakan tali or beads secara melilit supaya hand bouquet ni tahan lama dan xda bunga yang tertanggal. Korg juga boleh letakkan ribbon or brooch kalau nk cantikan lagi bouquet korg tu.. Then, siappppp






#photobypinterest  #sayabukanflorist


Goodluck babiess!

No comments:

Post a Comment