Pages

Sunday, 16 February 2014

GUBAHAN HANTARAN FRESH FLOWERS



Assalamualaikum PEOPLE




Here are the pictures of our DIY gubahan hantaran for  THE TIEY| ENGAGEMENT




Story dia, last Dec was my sister's engagement.. So, we've decided to make our own gubahan hantaran using fresh flowers. Firstly, i thought senang je nak buat and it just like korg just beli bunga and potong and gubah then taraaaa.. siap satu. Then repeat the same steps siap dua siap tiga dan empat dan duabelasssss..
Tapi, itu hanyalah khayalan dunia..


So, sebagai seorang yang dah ada experience buat 12 dulangggsss, i nak berkongsi idea of how to arrange your fresh flowers on the dulangsss.. First and most basic things we need are:




Firstly, korg just potong wet sponge mengikut size yang diperlukan di dalam dulang. Actually, wet sponge ni ada banyak size dan bentuk.. Then, balut wet sponge tadi dengan aluminium foil di bahagian bawah dan tepi dengan kemas.. Next, spray kan sponge tersebut dengan air secukupnya untuk memastikan fresh flower yang dicucuk tahan lebih. 



Step seterunya ialah potong bunga-bunga dan cucuk sahaja pada wet sponge tadi. 
Lastly, susun semua bunga tadi ke dalam dulangggsss mengikut citarasa sendiri
Siappp!






P/S: Sila rajinkan diri anda untuk spray bunga-bunga di dalam dulangss. So, bunga anda akan lebih fresh dan tahan lebih lama.



2 comments:

  1. banyaknya 12 dulang...kita pernah tengok orang buat, nampak senang..but i am pretty sure that i will be a monster if buat sendiri..hahaha..so masih berfikir nk buat sendiri or upah orang..takut nnt gambar kawen muka macam mintak penyepak sbb stress.. (eh, awalnya fikir) haha

    ReplyDelete
  2. Afifatin Mohd Nook.. 12 dulangss i ktorg buat bertiga, kalau sesorg nak buat semput la x tido malam.. haha.. just hire someone yang good with decoration lah senang citer

    ReplyDelete